Sinj

04/06/2020by wpadmin

POSJETITEGrad Alkara

Sinj se nalazi u Splitskom zaleđu, točnije u Dalmatinskoj zagori.

Grad je to okružen Kamešnicom, Svilajom i Dinarom, na rubu plodnog Sinjskog polja uz bistru rijeku Cetinu.

https://www.mak-usluge.hr/wp-content/uploads/2020/05/sinj-gospa-sinjska.png
TVRĐAVA I VIDIKOVAC

Stari grad i Gospa Sinjska


Iznad današnjeg grada Sinja nalaze se ostaci stare tvrđave (Stari Grad) sa koje se pruža predivan pogled na Sinj i sinjsko polje.

Putem koji vodi od podnožja do crkve na tvrđavi smješteno je 14 postaja Križnoga puta. Tvrđava Stari grad i groblje su pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

U čast Gospe Sinjske, koja je prema legendi otjerala Osmanlije (”vidješe ženu u bijelom kako hoda zidinama Sinja”), kao vječni zavjet odanosti i poštovanja, Sinjani su utemeljili vitešku igru Alku i tako svake godine, prve nedjelje u kolovozu, oživljavaju pobjedu nad Turcima.

ALKARSKI DVORI

Muzej sinjske alke


Muzej sinjske alke se nalazi u alkarski dvorima, u prostoru gdje je nekada bila vojarna za smještaj konjice.

Muzejski postav uključuje mnoštvo odora, opremu i oružje sinjskih alkara te alkarske statute i pravilnike. Posebnu atrakciju predstavlja prikaz alkarske povorke načinjen u prirodnoj veličini.

Priča koju će vam ispričati ovaj muzej nezamjenjiv je dio povijesti grada Sinja i Cetinske krajine a od 2010. je sinjska alka uvrštena i na UNESCO listu nematerijalne baštine.

https://www.mak-usluge.hr/wp-content/uploads/2020/05/alkarski-dvori.png
https://www.mak-usluge.hr/wp-content/uploads/2020/06/cetina.png
POLJE, RIJEKE, IZLETIŠTA I ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA

Plodno Sinjsko polje i obilje pitke vode


Kroz sinjsko polje prolazi rijeka Cetina pa je ovaj prostor bio naseljen još od prapovijesti.

U Čitluku se nekada nalazio Aequum, rimski grad uz rijeku Cetinu. Na tom području pronađena je glava kipa Herakla koji se čuva u arheološkom muzeju.

U okolici Sinja su tri značajna krajobrazaSutina, Rumin i Ruda. Radi se o predivnim, čistim vodenim bogatstvima koji se mogu posjetiti. Sutina ima kanjon po kojem se može planinariti i krije malene slapove i izvore pitke vode. Stoga ne čudi ni da su uz rijeke nekada bile i mlinice a danas se uz neke mlinice nalaze i izletišta.

Teren se može obilaziti biciklističkim, pješačkim, planinarskim i konjičkim stazama, a najduža pješačka ruta je Ruta gospi Sinjskoj koja ide iz Rame preko Sinja, Dicma i Dugopolja u Solin.

PLANINE

Dinara, Kamešnica i Svilaja


Iznad sinjskog polja uzdižu se predivne planine, od kojih je Dinara predložena za 12. park prirode u Hrvatskoj.

Dinara krije danas napušteno naselje Vrdovo koje je na visoravni. Najviše nas se dojmio mir i tišina tog mjesta. Na ulazu u selo postoji putokaz Vamo – Tamo na križanju makadamskih puteva. Tu se nekada i snimio spot za pjesmu Ajvar. Na Vrdovu postoji i planinarski dom i malena kapelica sv. Jakova.

Ispod Kamešnice nalaze se mjesta Gljev i Korita. Gljev se također nalazi na visoravni i još uvijek je naseljen. Ima uređena odmorišta i lokve vode, a kod crkvice se nalaze veliki kameni – stećci. Postoji udruga Didi s Kamešnice koji čuvaju običaje i tradiciju maškara koje rado pokazuju na maškarama u Sinju.

https://www.mak-usluge.hr/wp-content/uploads/2020/05/dinara-2.png
https://www.mak-usluge.hr/wp-content/uploads/2020/06/gaj-laberije.png
JESTE LI ZNALI

Nogomet se igrao u Cetinskoj krajini potvrdila i FIFA


U Vrličkoj ulici u sklopu kuće u Sinju nalazi se stela dječaka Gaja Laberija koji u ruci drži nogometnu loptu. Lopta se smatra čvrstim dokazom da se prvi nogomet u Europi igrao baš u Cetinskoj krajini.

Stela, nadgrobni spomenik sedmogodišnjem dječaku Gaju Laberiju Valensu, pronađena je polovicom 19. stoljeća u Triljskom naselju Gardunu (sjedištu 7. rimske legije Tiluriju) i ugrađena na pročelje kuće Perković na broju 10 u Vrličkoj ulici u Sinju. Stela prikazuje Gaja Laberija kako u ruci drži nogometnu loptu.

Za to otkriće zaslužan je sinjski nogometni entuzijast i arheolog amater Bepo Britvić koji je pola života posvetio dokazivanju da je nogomet rođen upravo u Cetinskoj krajini, što mu je priznala i FIFA.

Postoji usmena predaja da su pranogomet izumili starosjedioci Delmati, koji su loptu najprije napravili od mjehura ubijenog junca. Mjehur su ustima napuhali zrakom, a kada se tako napuhani mjehur probio, napunili su ga goveđom ili ovčjom dlakom. Sve poslije toga bio je razvoj tehnologije.

MORE INFOViše o Sinju
možete pročitati na linku:

wpadmin

MAK USLUGESjedište
Obrt Mak usluge, poslovno savjetovanje, izrada turističkih karti i grafički dizajn.
+385 (0)99 3679 460
NAŠA LOKACIJAPronađite nas na karti
https://www.mak-usluge.hr/wp-content/uploads/2020/03/img-footer-map-2.png
Popovača: Trg g. Erdodyja 1c
PRATITE NAS Mak Social linkovi
Pratite naše objave i na Facebook-u.
MAK USLUGESjedište
Obrt Mak usluge, poslovno savjetovanje, izrada turističkih karti i grafički dizajn.
NAŠA LOKACIJAGdje se nalazimo
https://www.mak-usluge.hr/wp-content/uploads/2020/03/img-footer-map-2.png
Popovača: Trg g. Erdodyja 1 c
PRATITE NASMak na društvenoj mreži
Pratite nas i na Facebook-u.

Copyright by MakuslugePoslovnoSavjetovanje.

All rights reserved.