Mošćenička draga

03/04/2020by wpadmin

POSJETITEŠećer na kraju Opatijske rivijere

Podno starog grada Mošćenica razvilo se ribarsko naselje Mošćenička Draga.
Najveće iznenađenje ovog područja bili su Mitski park Trebišće i šljunčane plaže podno Učke.

http://www.mak-usluge.hr/wp-content/uploads/2020/04/moscenicka-draga.png
RIBARSKO NASELJE

Ribarska lučica i plaže


Podno Staroga grada Mošćenica razvila se ribarska lučica Mošćenička Draga, do koje vodi put sa više od 700 stepenica koji se nastavlja na šetnicu uz more do plaže sv. Ivana (ili put kroz Vodnu dragu). Mjesto je to gdje postoji i glagoljski natpis na crkvici sv. Petra iz 1573.g.

Prvi dan posjetili smo Mošćeničku Dragu. Ostavili smo auto na glavnom parkingu i krenuli smo pješke u ribarsku lučicu. Sjeli smo na osunčani dio zaljeva i popili kavu pokraj Interpretacijskog centra ribarske i pomorske baštine ‘Kuća od mora‘.

Zatim smo prošetali šetnicom uz dugu šljunčanu plažu Sipar sve do plaže sv. Ivana. Na kraju šetnice smo naletjeli na stepenice koje vode do starog grada Mošćenica. Ima ih više od 700 i velikim dijelom prolaze kroz šumu.

STARI GRAD

Mošćenice
srednjovjekovni grad


Povrh mjesta Mošćenička Draga nalazi se povijesni grad Mošćenice. Od značajnijih lokaliteta treba izdvojiti stari kaštel, glavna gradska vrata, toš -mlin za masline, te crkvu sv. Andrije sa kojeg se pruža pogled. Preko puta staroga grada stoji i kip sv. Ivana Nepomuka.

Do Mošćenica smo krenuli putem 700 stepenica. Put ide od plaže sv. Ivana kroz šumu i u jednom dijelu prelazi glavnu cestu. Na putu postoje i oznake svakih 100 stepenica na stepenicama.

Dolazi se u Mošćenice sa stražnje strane i prati se staza. Prođe se uz stražnicu, mjesto gdje je nekada bila straža i dolazi se na glavna gradska vrata. U prolazu se nalazi muzej a nakon prolaza postoji i mlin za masline, koji se naziva toš. Ukoliko nastavite ravno ulicom dolazite do crkve sv. Andrije i ispred crkve nalazi se proširenje Kostinac sa vidikovcem koji gleda na Mošćeničku dragu i plažu Sipar.

U starom dijelu ljudi i dalje žive, a prolazeći uskim ulicama možete prošetati i oko grada. Na samom izlazu iz grada nakon kaštela nalazi se ulaz u Vodnu dragu i taj put također vodi u Mošćeničku dragu uz potok. Na stazi se nalazi izvor vode i tunel kroz koji treba proći.

Odavde se također može doći na Mitsku stazu prolazeći pritom uz kip sv. Ivana Nepomuka i uz crkvu sv. Bartola.

http://www.mak-usluge.hr/wp-content/uploads/2020/04/moscenice.png
http://www.mak-usluge.hr/wp-content/uploads/2020/04/brsec.png
STARI GRAD

Brseč rodni grad
Eugena Kumičića


Brseč se također nalazi na uzvisini iznad mora. to je maleni srednjovjekovni gradić u kojem se rodio Eugen Kumičić. Tu se nalazi i najmanji teatar na svijetu- Teatar OZ te šetnice koje vode do plaža i vidikovaca. Najpoznatija je plaža Klančac.

Parkirali smo auto na parkingu gdje se siđe sa glavne ceste za Istru. Dalje smo išli pješice. Na prvom križanju nalazi se pano sa planom Brseča. Tu smo skrenuli lijevo pa smo išli ravno. Naišli smo na stepenice koje vode prema dolje s desne strane i krenuli po njima.

Prošli smo kroz gradska vrata i ugledali bistu Eugena Kumičića u prolazu. Zatim smo došli na glavno proširenje, mjesto gdje su cisterne i gdje je nekada bila osnovna škola. Skrenuli smo desno po uskom prolazu prema dolje, prošli uz Teatar Oz i došli do rodne kuće Eugena Kumičića.

Nastavili smo dalje za stazom i došli smo do toša– mlina za masline. Desno od mlina postoji staza do crkve sv. Juraja.  Od crkve sv. Jurja ide se do crkve svetog Križa i od nje počinje pješački put za sv. Magdalenu od koje se pruža lijep vidik na more.

Također postoji staza koja se spušta skroz do mora odnosno do rt-a Šipa.

Ukoliko pak želite vidjeti cijeli Brseč i pećinu, preporučamo da kod prvog križanja skrenete desno i da idete cestom pa na sljedećem križanju opet skrenete desno u slijepu ulicu. Idete do kraja ulice a dalje vodi obična staza koja skreće u lijevo sa glavnog puta. Dalje pratite stazu i doći ćete prvo na vidikovac a onda i do pećine. Teren nije prikladan za ići po kiši i treba imati odgovarajuću obuču.

MITSKI PARK

Trebišće
interpretacijski centar


Mitski park se nalazi u parku prirode Učka. U selu Trebišća postoji interpretacijski centar od kojeg polaze staze za vrh Perun i slap Voloski kuk. Pogodno je mjesto za odmor uz potok koji ima malene slapove.

Do Mitskog parka može se doći markiranim putem od Mošćeničke Drage, točnije, markirani put ide lijevo od info kućice. Nastavlja se dalje ravno po cesti i prođe se cijelo mjesto. Na križanju za Sučiće se ide lijevo i uspinje se do sela Potoki.

Nakon Potoka staza ide ravno i dolazi se u šumu i kroz šumu se dolazi na Trebišća u Mitski park. Trebišća su u sjeni pola godine. Od njih se može doći na Vrh Perun, slap Voloski kuk i Petrebišća– mjesto gdje se nalaze pastirski stanovi.

http://www.mak-usluge.hr/wp-content/uploads/2020/04/mitski-park.png

MORE INFOViše o Mošćeničkoj dragi
možete pročitati na linku:

wpadmin

MAK USLUGESjedište
Obrt Mak usluge, poslovno savjetovanje, izrada turističkih karti i grafički dizajn.
+385 (0)99 3679 460
NAŠA LOKACIJAPronađite nas na karti
http://www.mak-usluge.hr/wp-content/uploads/2020/03/img-footer-map-2.png
Popovača: Trg g. Erdodyja 1c
PRATITE NAS Mak Social linkovi
Pratite naše objave i na Facebook-u.
MAK USLUGESjedište
Obrt Mak usluge, poslovno savjetovanje, izrada turističkih karti i grafički dizajn.
NAŠA LOKACIJAGdje se nalazimo
http://www.mak-usluge.hr/wp-content/uploads/2020/03/img-footer-map-2.png
Popovača: Trg g. Erdodyja 1 c
PRATITE NASMak na društvenoj mreži
Pratite nas i na Facebook-u.

Copyright by MakuslugePoslovnoSavjetovanje.

All rights reserved.